ליסה קיולי
לידה |
1974 (בת 50 בערך) קנברה, אוסטרליה |
---|---|
ענף מדעי | אסטרונומיה |
מקום לימודים | |
מוסדות | האוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה |
פרסים והוקרה |
|
ליסה ג'ניפר קיולי (באנגלית: Lisa Jennifer Kewley; נולדה ב-1974, קנברה) היא אסטרונומית אוסטרלית, שחוקרת אבולוציית גלקסיות. היא פרופסור ומראשי המרכז האוסטרלי למצוינות בנושאי מחקר האסטרונומיה. היא מהווה לחברת כבוד באוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה לפיזיקה ולמתמטיקה חישובית. במחקריה ניסתה להבין כיצד גלקסיות נוצרו בתקופות המוקדמות ביקום.
ילדותה
[עריכת קוד מקור | עריכה]קיולי גדלה בדרום אוסטרליה. הוריה עודדו אותה להתעסק במדע, והיא הושפעה מהמורה שלה לפיזיקה בבית הספר התיכון ומהשתתפותה במחנה צפיית כוכבים בבית הספר. כל אלו הביאו אותה להתעניין בנושאי האסטרונומיה[1].
דרכה האקדמית
[עריכת קוד מקור | עריכה]לאחר בית הספר, נרשמה ללימודי תואר ראשון במדע באוניברסיטת אדלייד וסיימה את התואר באסטרופיזיקה[2].
מאוחר יותר עברה להתגורר בקנברה על מנת להמשיך לדוקטורט באסטרופיזיקה באוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה, וקיבלה את תואר הדוקטור שלה בשנת 2002[3]. בשנת 2001 שהתה למשך תקופה כחוקרת אורחת באוניברסיטת ג'ונס הופקינס[1]. באותו זמן היוותה שותפה לכתיבת מאמר בכתב העת The Astrophysical Journal (אנ') בשם "Theoretical Modeling of Starburst Galaxies"[4], אשר מהווה כמאמר הכי מצוטט מבין המאמרים שכתבה[5].
אחרי שהשלימה את הדוקטורט, עברה קיולי למרכז הרווארד-סמית'סוניאן לאסטרופיזיקה (אנ') בבוסטון כעמיתה בו, וחקרה את התפתחותם של כוכבים ובין מנחיה נכללה האסטרופיזיקאית האמריקאית מרגרט גלר (אנ')[1][2].
בשנת 2004 הפכה לעמיתת מחקר במרכז המפעיל את טלסקופ החלל האבל[2]. בשנת 2005, המשיכה את עבודתה במכון לאסטרונומיה באוניברסיטת הוואי.
באחד מהמחקרים שביצעה כחלק מקבוצה של כמה חוקרים השתמשה קיולי בניתוחים מחודשים של תמונה שצילם טלסקופ החלל האבל. מטרתם של השימושים המחודשים בצילומים אלו הייתה להצליח לחקור גלקסיה ספירלית במרחק 9.3 מיליארד שנות אור מכדור הארץ. בשל מרחקה הרב של הגלקסייה הזו מאיתנו, היא גלקסיה שגילה הרבה יותר צעיר משל הגלקסייה שלנו (בעת צילומה, התקבלה תמונת הגלקסייה לפני 9.3 מיליארד שנים, ובשלב זה ביקום, גלקסיות ספירליות היו צעירות הרבה יותר מהמצב שלהן כיום). בזכות המידע שהצליחו לאסוף על גלקסייה זו, הם הגיעו למסקנה על האבולוציה הכימית שלה והצליחו להבין את מקורה. הם הגיעו לתגלית זו לאור העובדה שלמשל, רמת ההימצאות של חמצן באזוריה המרכזיים, הייתה גבוהה בהרבה מבחלקים האחרים של זרועותיה וכך גם היה עם הימצאותם של יסודות מתכתיים. היות שמדובר בגלקסייה ספירלית צעירה, זה מעיד שבשלביה הראשונים של גלקסייה כזו, האבולוציה הכימית מתחילה במרכז[6].
בשנת 2011, חזרה קיולי לאוסטרליה כפרופסור בבית הספר לאסטרונומיה ולאסטרופיזיקה באוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה[7].
מחקרים והוקרה
[עריכת קוד מקור | עריכה]בשנת 2005 החלה לעבוד במצפה הכוכבים קק שבמאונה קיאה, וניתחה נתונים על חמצן בגלקסיה זו ובאחרות סוג זה בגילאים שונים, ובכך למעשה ניתן להבין את האבולוציה של גלקסיות מסוג זה. על המחקר הזה, זכתה בשנת 2005 בפרס אנני ג'אמפ קאנון לאסטרונומיה[3].
בשנת 2008 זכתה להכרה נוספת על עבודה, כאשר זכתה בפרס ניוטון לייסי פירס לאסטרונומיה (אנ'). הפרס הוענק לה על יד האגודה האמריקנית לאסטרונומיה (אנ')[8], וניתן לה על מחקרה "שהציג כיצד המאפיינים של גלקסיה תלויים בפרק הזמן שעבר מאז שנוצרה"[9]. בעבודתה בחנה את השונות בין גלקסיות ישנות וחדשות, כולל את רמת הימצאות החמצן בהן, את קצב היווצרות הכוכבים בהן, ואת מאפייני המרכז של כל אחת מהן. לאחר שבחנה את השונות בגלקסיות הללו בגילאים השונים הצליחו להראות את התלות בין מאפייני הגלקסייה לגילה[9].
בשנת 2014, נבחרה קיולי כחברה באקדמיה האוסטרלית למדע[10].
היא נבחרה להנחות בשנת 2018 את הרצאת הארלי ווד, אירוע שנתי של האגודה האוסטרלית לאסטרונומיה, נושא ההרצאה שהעבירה היה חמצן וכוכבים[11].
בשנת 2020 זכתה במדליית ג'יימס קרייג ווטסון (אנ') על עבודתה ששילבה מודלים תאורטיים ותצפיות אסטרונומיות שהשפיעו מאוד על הבנתינו על דרך התפתחותן והיווצרותן של גלקסיות ב-12 מיליארד השנים האחרונות[12].
תרומתה למחקר באסטרונומיה באוסטרליה
[עריכת קוד מקור | עריכה]קיולי הייתה ממקימי המרכז האוסטרלי למצוינות במחקר אסטרונומי בהר סטרומלו, והיא מהווה מראשיו[13].
חיים אישיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בשנת 2001, נישאה קיולי לבעלה ראובן בקנברה, זמן קצר לפני שעברו לבוסטון[1]. לשניים שני ילדים, בן שנולד ב-2008 ובת שנולדה ב-2011, שניהם נולדו בזמן שעבדה והתגוררה בהוואי.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ 1 2 3 4 In pursuit of two goals: An award-winning astronomer who needs both career and family, Gender Institute. Australian National University, 7 בנובמבר 2012
- ^ 1 2 3 Lisa Kewley, web.archive.org, 2014-05-31
- ^ 1 2 No. 18 - 2006: Kewley Wins National Astronomy Award, www2.ifa.hawaii.edu
- ^ L. J. Kewley, M. A. Dopita, R. S. Sutherland, C. A. Heisler, Theoretical Modeling of Starburst Galaxies, The Astrophysical Journal 556, 2001-07-20, עמ' 121–140 doi: 10.1086/321545
- ^ Lisa Kewley, scholar.google.com.au
- ^ Astronomy news by l'Astrofilo, www.astropublishing.com
- ^ Ragbir Bhathal, Ralph Sutherland, Harvey Butcher, Mt Stromlo Observatory: From Bush Observatory to the Nobel Prize, Csiro Publishing, 2013-12-02, ISBN 978-1-4863-0076-1. (באנגלית)
- ^ Newton Lacy Pierce Prize in Astronomy | American Astronomical Society, web.archive.org, 2013-02-11
- ^ 1 2 Institute for Astronomy Press Release, www.ifa.hawaii.edu
- ^ Fellows elected in 2014 | Australian Academy of Science, www.science.org.au (באנגלית)
- ^ Harley Wood Lecture ASA Annual Scientific Meeting 2018, Swinburne Centre for Astrophysics and Supercomputing, 26 ביולי 2019
- ^ James Craig Watson Medal, www.nasonline.org
- ^ Kimberley Le Lievre, Meet the women leading Australia's charge in science and space, The Sydney Morning Herald, 2019-03-02 (באנגלית)